به گزارش قدس آنلاین ، محمدمهدی مطیعی در مورد ماه گرفتگی امشب در افق مشهد اظهار کرد: تماس اول ماه با نیم سایه زمین ساعت 23:11 امشب رخ میدهد که باچشم غیرمسلح قابل دیدن نیست. تماس اول ماه با سایه زمین ساعت31 دقیقه بامداد انجام میشود و از آن به بعد ماهگرفتگی قابل مشاهده خواهد بود.
وی ادامه داد: بیشینهی گرفت (بیشترین تیرگی بخش ماه) ساعت 2 بامداد، آخرین تماس سایه زمین با ماه ساعت 3:30 دقیقه بامداد و تماس آخر با نیمسایه ساعت 4:49 دقیقه بامداد رخ میدهد که پس از این ماه گرفتگی به پایان میرسد.
مسئول رصدخانه دانشکده علوم دانشگاه فردوسی خاطرنشان کرد: ماهگرفتگی وقتی اتفاق میافتد که زمین بین خورشید وماه قرار گرفته و در یک راستا باشد و ماه از سایه زمین عبور کند. به این پدیده ماهگرفتگی میگویند. همچنین وقتی ماه به طور کامل در سایه زمین قرار بگیرد به رنگ قرمز تیره دیده میشود که ناشی از پراکندگی پرتوهای نور خوشید در جو زمین است؛ بهگونهای که رنگهای قرمز تیره نور خورشید از جو عبور کرده و به سطح ماه برخورد میکند. به همین خاطر ماه را رنگ قرمز تیره مشاهده میکنیم.
وی در مورد انواع ماه گرفتگی گفت: ماه گرفتگی به چند حالت ممکن است رخ دهد؛ نوع اول، ماه گرفتگی کامل است که قرص ماه به طور کامل در سایه زمین قرار میگیرد و افراد میتوانند ماه را به رنگ قرمز تیره مشاهده کنند. نوع دوم، ماه گرفتگی جزئی است، به گونهای که بخشی از سایه زمین بر روی ماه قرار میگیرد که این نوع ماهگرفتگی را میتوان امشب مشاهده کرد.
مسئول رصدخانه دانشکده علوم دانشگاه فردوسی افزود: نوع سوم ماهگرفتگی زمانی رخ میدهد که ماه در نیم سایه زمین قرار بگیرد. گاهی ممکن است افراد نتوانند متوجه اینگونه ماه گرفتگی شوند زیرا کاهش شدت نور ماه به گونهای است که ماهگرفتگی قابل مشاهده نیست .
مطیعی در رابطه با تعداد دفعات ماه گرفتگی بیان کرد: نمیتوان به طور قطع تعداد دفعات را بیان کنیم ولی نکته حائز اهمیت آن است که مداری که ماه به دور زمین میگردد با مداری که زمین به دور خورشید میگردد بر هم منطبق نیستند و با یکدیگر زاویهای حدود 5 درجه میسازند. به همین خاطر در ابتدای ماه قمری خورشیدگرفتگی و در اواسط همان ماه، ماه گرفتگی را مشاهده نمیکنیم در حالی که اگر مدارها بر یکیدیگر منطبق بودند اول هر ماه خورشیدگرفتگی و اواسط همان ماه، ماهگرفتگی را مشاهده میکردیم. بنابراین ماه گرفتگیها دورههای تناوبی دارند که از طریق نرم افزارها و محاسبات خاصی قابل پیشبینی است .
مسئول رصدخانه دانشکده علوم دانشگاه فردوسی با اشاره به اینکه «در قرون گذشته اطلاعاتی پیرامون ماه گرفتگی و خورشید گرفتگی وجود نداشت و به همین خاطرخرافات زیادی در این مورد ایجاد میشد»، تصریح کرد:علیرغم پیچیدگی حرکت اجسام در آسمان، نظم بسیاری در جهان حاکم است به طوری که ما میتوانیم ماه گرفتگی چند هزار سال پیش را بررسی کنیم و همچنین ماه گرفتگیهای چندین هزار سال آینده را نیز میتوان پیشبینی کرد بنابراین همه این موارد دال بر وجود خالقی حکیم است.
مطیعی درباره برنامه رصدخانه دانشکده علوم برای ماه گرفتگی امشب گفت: به دلیل اینکه افلاک نمای دانشگاه فردوسی برای امشب برنامه ویژهای تدارک دیده، ما در رصدخانه برنامه خاصی را نخواهیم داشت.
منبع : ایسنا
انتهای پیام
نظر شما